23 Aralık 2010 Perşembe

The Asteroids Galaxy Tour / Fruit (2009)



Psychedelic Pop müziğin 2010 senesinde devam ettiğini iddia etsek bile, bunun olabildiğince 'naif' olduğunu söylersek yanlış mı olur? Kimine göre naif, kimine göre 'oldukça fazla' bile kaçabilecek bir müzik sunan The Asteroids Galaxy Tour tayfası, henüz 2009'da çıkardıkları 'Fruit' albümüyle piyasalarla tanışmıştır. Tabii ki grubu göklere çıkarma peşinde değilim (zira grubun peşindeyim evet) ancak icra ettikleri müzik ve vokalist Mette Lindberg'un yazmakta olduğu sözler karşısında alınlarının tam ortasına bir 60'lar damgası vururken buldum kendimi.

Danimarka / Kopenhag'dan gelen TAGT, yapmakta oldukları basit ama çalgısal olarak kompleks müziğiyle aklımıza ister istemez 60'ların pop çatısı altında üretilen funk/psychedelic müziğini hatırlatıyor. 'Satellite' parçası, zamanında oldukça yoğun Hint merakı üzerinden üretilen müziğin bugünkü pop/psychedelic müziğine nasıl geçiş yaptığını gösteriyor gibidir. Saksafonunu utanmadan müziğin merkezine koyuyor olmasıysa, belki de grubu takip etmek için başlı başına bir neden olmakla beraber, 'acid jazz' çatısı altında günümüzün yer altı gruplarına da bir tür meydan okuduklarına da işaret etmektedir.

Albümün favori parçası 'The Golden Age', gene baskın saksafon ve elekro gitar ikilemesiyle ilerliyor ve Mette Lindberg'un sade ve akılda kalıcı 'funkish' sözleri karşısında çok da bir tercihimiz kalmıyor ve adeta "Bizi takip edin" dedirtiyor. Açılış sözleri, belki de Dyke and The Blazers'ın kırk sene önce başını çektiği Broadway Scene zamanlarını hatırlatıyor:

I wish I lived in the Golden Age/
giving it up on the Broadway stage /
Hang with the rats and smoke cigars /
have a break wit Frank and count the stars /
Dressed to the night / we've had to much /
Shiny jewels / casino cash /
Tapping feet / wanna take the lead /
A trip back in time is all I need /

The Asteroids Galaxy Tour / The Golden Age (2009)


Klipte karşılaştığımız psychedelic tercihlerse, "kitsch" olarak görülenin ironikçe kabul edildiği bir dönemin çok sonralarına, günümüzün müzik endüstrisinde ne kadar rahatça hareket edilebilip bir 'başka dünya' içinde eğlenmenin özlemini gösteriyor gibidir. 'Amsterdam Acoustics' çatısı altında söyledikleri Satellite ve The Golden Age parçalarının akustik versiyonları da bir o kadar iyi.

Çıkış parçası olan 'The Sun Ain't Shining No More', gene Lindberg'un naif ve bir şekilde aksi sesiyle favorilerin başında.

The Asteroids Galaxy Tour / The Sun Ain't Shining No More (2009)


Dinleyin, dinlettirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder