6 Aralık 2010 Pazartesi

Düşük Bütçeli Filmlerin Dayanılmaz Güzelliği III: First Spaceship On Venus / The Frozen Dead / The Plague of the Zombies

Hoşlanmakta olduğu kızla gerçekleşecek ilk buluşmasını izlediği düşük bütçeli uzay-korku filmi yüzünden unutması doğal bir şey miydi? Çok sonraları, yaklaşık iki kilo yediği patlamış mısırlarını dişlerinin arasından ayıklarken aklına gelmesi ve hayal kırıklığı duygusunu gece izleyeceği bir başka filmle kabartmak istemesine ne demeliydi? Ucuz garage plakları, ikinci el retro seks dergileri ve düşük bütçeli uzay filmleri etrafında dönen hayatın neresi acıklı, neresi eğlenceliydi?

Geçen hafta, hiç ummadığınız insanların bile meraklı gözlerle NASA’nın açıklamasını dinlediğine şahit olmak ilginçti. Daha da ilginci, merakın ana kaynağının konuyla ilgili olmadığını, daha ötesinde, acaba Carl Saganvari bir senaryonun gerçekte olup olamayacağını görebilmekti: Yeşil başlı küçük adamlar ve belki de tek gözlü bir yaratığın gerçekten dünyaya gelmesi halinde, insanların ne tür durumlarda bulunacağını hayal etmek bile, başlı başına büyük bir hayal gücü eğlencesidir.



Alman-Japon ortak yapımı First Spaceship on Venus (1960), tahmin edilebileceği üzere, Dünyaya Venüs’ten gelen bir uzaylının başlatmış olduğu bir kaos filmidir. Tabii ki insanlarımız uzaylıyı izlemekle yetinmeyecekti: Kısa bir sürede inşaat edilen özel bir uzay istasyonundan Venüs’e giden on astronotun yaşadığı tuhaflıklar silsilesi ve merkezinde yatan korkunç bir hayal gücü, bizleri gene yapacağımız işleri unutturup kendi dünyasına götürecekti.

The Frozen Dead (1967), öte yandan bambaşka bir senaryoyla karşımıza çıkıyor: Laboratuarından çıkmayan deli bir profesör, yaklaşık elli ölü Nazi askerinin kafalarını bir tür soğutma makinesinde dondurup uyutuyor. Seneler sonra, üçüncü imparatorluğu başlatmak adına bu uyuyan kafaları başka insanların vücutlarına takıp tekrardan bir Nazi dönemi başlatmak istemesi, epik saçma bir hayal gücü konsepti altında izlenmesi gereken filmlerin başında geliyor.

Son olarak, The Plague of the Zombies (1966) Cornwall adında bir köyde yaşanan tuhaflıklarla başlıyor. Ana karakterlerden Doctor Thompson, yardım almak üzere Profesör James Forbes’dan yardım istiyor. Profesörün köye gelmesiyle ortaya çıkan asıl vurucu darbe, zamanında köye uygulanmış bir vodoo ritüeli yüzünden ölü insanların canlanarak insanları üzmesidir.

Tekrar ediyorum: İzleyin, izlettirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder