25 Aralık 2010 Cumartesi

Record Collector VII: Johnnie Jackson and The Blazers / The Psychotics / Elmer & Brenda Parker and The Nite Lighters

Yaklaşık iki sene önce okuduğum bir anonim öyküde, belki de çok yabancılığını çekmediğim ve tuhaf bir şekilde zevk aldığım bir adamın yaşantısı yazıyordu. İkinci el plak ve eski müzik dergilerine karşı duyduğu obsesif takıntısı, iğneyle kuyu kazar gibi teker teker dinlediği parçalardan çıkacak olan yazıları ve sabahladığı günleri takip eden başka uzun gecelerin küçük törencikleri arasında bir yerlerde kurmuş olduğu bu hayatın neresi çekiciydi?

Eski gazeteleri ve plakları üst üste dizmekten, odasında adım atacak yer bulamıyordu. Bir tür labirente benzeyen duman altı odasında yoğun bir küf ve toz kokusu hâkimdi. Üzerindeki bornozunun cebinde sakladığı ıslak tütünleri ara sıra masanın üzerine koyuyor, bir sarma sigara sarıyor, kocaman kulaklıklarını takıyor ve tekrar – maksimum üç dakikalık garage / pop – parçalarını dinleyerek yirmi senedir uğraştığı o ‘kusursuz liste’ hayaline bir adım daha yaklaşıyordu.

Kimseler girmesin diye kapısının kilidi yoktu, ancak kendisinin de bu odadan çıkamayacağını da hesaba katmış mıydı? Ucuz b-side plakları ve uykusunu getiren yoğun küf kokusu belki de ona yardım edebilecek son dostlarıydı. Hikâyenin acıklı tarafı yalnız olması değil, belki de ‘kusursuz liste’ hayalinin gerçekleşemeyeceğini adım be adım anlamaya başlayıp panikle daha çok parça dinlemeye başlamasıydı. ‘The Dark Side of Vinyl Collection’ adında bir kitap yazmayı bile düşünüyordu, ama bir şekilde, hiçbir şeye zaman yoktu ve hayata dair her şey oldukça yoğun ve kalabalıktı.

Soul müziğin eski tüfeklerinden Johnnie Jackson and The Blazers tayfasının ‘What You Gonna Do’ parçası, ardı ardına açılan parçalar ve çeşitli funk / soul grubunun tuhaf hikâyeleri arasında kendini göstererek gecemi tavlamıştır. Senesini kestiremedim, ancak gitarist Andy Dyson’ın aynı parçayı 64’te canlı bir performansta çalması, aşağı yukarı 61-63’ seneleri arasında piyasalara ‘single’ olarak çıktığını gösteriyor. Sersem ve aylak temposu parça boyunca sürüyor, vokal Merle Spears’in ‘ikna edici-paylaşımcı-hikâyeci’ tarafı soul müziğiyle tencere-kapak uyumu sağlıyor, kesinlikle dinlenilmesi gereken parçalardan bir tanesi.

Johnnie Jackson and The Blazers / What You Gonna Do


The Psychotics grubunun 66’ senesinde piyasalara sürdükleri ‘If You Don’t Believe Me, Don’t’ parçası, gene dinlenilmesi gereken bir başka şarkı: Parçanın merkezinde hissedilebilen kızgınlık ve teslimiyet arzusu, genellikle garage parçalarında görülmeyen tuhaf bir bluesy havası katmış, belki de nadir örneklerinden bir tanesi. Vokalin yavaşça ve acele etmeden söylemesi, ister istemez garage türlerindeki kızgınlığın başka bir şekilde sunulabildiğini gösteriyor.

The Psychotics / If You Don't Believe Me, Don't (1966)


Gene senesini kestiremediğim, ancak ‘disco era’ dönemine yakın olduğuna inandığım, tahminimce 60’ sonlarına tekabül eden eğlenceli bir funk / soul parçası ‘Go To Get Back To Louisiana’. Brenda Parker’ın büyük bir sabırla söylediğini düşündüğüm arka vokali, parça boyunca süren kaypak ve bluesy havasıyla dinleyiciyi içinde tutuyor, araya sıkıştırılan saksafonlar ve davulun standart vuruşları, özlemini duyduğum R&B müziğinin bir başka tarafını gösteriyor gibidir.

Elmer & Brenda Parker and The Nite Lighters / Go To Get Back To Louisiana


Dinleyin, dinlettirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder