12 Nisan 2010 Pazartesi

The Blues Project / Projections



The Blues Project, 60’ başlarında kırsal kesimden şehir hayatına göçün nüksettiği, cebinde beş kuruş parayla giden ve birçok müzisyenin kırık gitarlarla köhne stüdyo odalarını bir saatliğine kiralamak için cebindeki son parasını sayan bir kuşağın, Bob Dylan’ın 1965’te resmen elektrogitara girmesiyle kabaran bir akımın küçük parçasıdır. Aynı sene Greenwich’ta ortaya çıkan The Blues Project, bir sene önce, 64’te dâhil oldukları compilation album (toplama albümü) ile sesini duyurmuş, country-folk müziğinin kırılıp kendini psychedelic akımın içine bıraktığı en üretken yılların içinden müzik piyasalarına girebilmesi açısından da ilginçtir.

Aslen sadece iki sene boyunca çalmış olmaları da üzücüdür. İlk albümlerini 1966’da Al Kooper ve Danny Kalb önderliğinde New York’taki “Cafe Au Go-Go” mekânında konser kaydı olarak çıkarmış, aynı sene çıkardıkları ilk ve tek başarılı albümleri “Projections” ile defteri açmadan kapamışlardır. Oysa ırk ayrımı bakımından, “beyazlara” nazaran siyahîlere daha çok “oturtulan” blues-rock türünün eşit şekilde dağılmasına da olanak sağlamış ve belki de bunun öncülerinden biri olarak da kabul görmüştür.

The Blues Project / I Can’t Keep From Crying (1966)


1967’de gerçekleşen Monterey Pop Festival’ine katılması ve aynı sene grup üyelerinin bir daha bir araya gelinmeyecek üzere ayrılması her şeyi daha anlamlı kılıyor. Evet, aktif olarak stüdyo albümlerine ara vermeden devam etmişlerdir, ama grubun hatırlanması gereken albümü olan “Projections” ile kariyer sınırlarını çok zorlamadan tadında bırakıp bitiren “orijinal” grup elemanlarının bir daha bir araya gelmemesi takipçileri için önemli bir unsur taşımış olmalıdır.

The Blues Project / Two Trains Running / Live 1981


Projections albümü bu bakımdan önemli bir anlam taşımaktadır:

1 “I Can’t Keep From Crying”
2 “Steve’s Song”
3 “You Can’t Catch Me”
4 “Two Rains Running”
5 “Wake Me, Shake Me”
6 “Cheryl’s Going Home”
7 “Flute Thing”
8 “Caress Me Baby”
9 “Fly Away”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder