9 Nisan 2010 Cuma

The Great Society / Conspicuous Only In It's Absence


The Great Society 1965–66 seneleri arasında San Francisco'da Grace, Darby, Jerry Slick ve David Miner tarafından kurulan psychedelic rock grubudur.

Aslında grup ne hiç bir zaman kesin bir tarihte kurulmuş, ne de kesin bir zamanda dağılmıştır. Zira grubun kendisi, Jefferson Airplane'de vokal olan Grace Slick’in önceki projesi olmuştur. Çalınan parçaların bazıları Jefferson Airplane'da bir başka yorumu olarak çalınmış ve stüdyo albümü olarak da piyasaya sürülmüştür; bunlardan bazıları “White Rabbit” ve “Somebody To Love”.

The Great Society / White Rabbit (1966)


Zor olan kısmı, bu iki şarkıyı farklı iki grupta da yorumlayan Grace Slick’in hangi versiyonu daha “çarpıcı” olmasıdır. Ama bu ayrımı yapmak da bir o kadar zordur; “White Rabbit”in The Great Society versiyonu daha uzundur, şarkı beş dakikaya yakın aynı gitar tonlamasıyla dinleyiciyi tuhaf bir şekilde kendine çekmeyi başarır ve şarkıya karşı bir merak oluşur ve bitime bir dakika kala sözler başlar ve şarkı sona erer. Bunun yanında Jefferson Airplane versiyonu, daha önce bahsettiğim gibi, çoğu 60’ ortası grubun parçalarında görüldüğü gibi kısacık ama daha akılda kalıcıdır, çünkü burada da sözlerin daha baskın ve dominant olduğu görülür, orkestra daha arka plana itilir. Bu noktada hangisi daha dinlemeye yatkındır, orası bir tercih meselesi.

The Great Society / Somebody To Love (1966)


“Somebody To Love” da aynı şekilde, The Great Society versiyonunda pek bir karakteristik özelliği olmayan ve 60’ kuşağın belirleyici müzik unsurlarını kullanmayı seven bir orkestra çıkar karşımıza ki bir şekilde bu her şeyi daha güzel yapar.

Tabii ki dinleyicinin iki şarkıyı Jefferson Airplane versiyonuyla tanıdığı için The Great Society versiyonunu tercih etmemek bir cevap olabilir, ama burada unutmamamız gereken şey Grace Slick’in ailesiyle birlikte kurmuş olduğu grubun henüz başlamamış olan bir akımın ilk dalgaları olmasıdır. Bu açıdan heyecanlı bir albüm olarak gördüğüm ve 1968’de çıkardıkları “Conspicuous Only In It’s Absence”’ın dinlenilmesini tavsiye ederim.

The Great Society / Sally Go Round The Roses (1966)


Conspicuous Only In It's Absence (1968)

1 "Sally, Go 'Round The Roses" (Stevens, Sanders) – 6:32
2 "Didn't Think So" (Slick) – 3:23
3 "Grimly Forming" (Vandergelder) – 3:53
4 "Somebody to Love" (Slick) – 4:27
5 "Father Bruce" (Slick, Slick, Slick, Minor) – 3:31
6 "Outlaw Blues" (Dylan) – 2:27
7 "Often as I May" (Slick) – 3:43
8 "Arbitration" (Vandergelder) – 3:58
9 "White Rabbit" (Slick) – 6:15

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder