12 Aralık 2010 Pazar

Bob Dylan'ın Sözlerini Satın Almak



60'ları satın almak, en kişisel olanından en bilindik olanına kadar giden bir süreç: Amerika'nın en zengin koleksiyonerlerinden biri olan Adam Sender, çok yakında 64' senesinde piyasalara sürülen The Times They Are A-Changin' parçasının orjinal el yazısı nüshasına sahip olacaktır.

Kenarları yırtık sayfanın sözleri bile birazcık olsa da dağılmış.

Ama sanırım bu kağıt parçasının satın alınacak olması başka bir şey anlatıyor gibi.
Parçanın milyonlarca insana hitap etmesine zıt, mahrem bir çatı altında yazıldığını ve tahminimce parçanın adını sonradan koyduğunu düşündüğüm bu nüsha, belki de bir takım şeylere sahip olmanın ne kadar bencilce olduğunu hatırlatıyordu.

Müzayedeyi düzenleyen ve içine komisyon odasının hesaplarını da dahil eden bir takım kişilikler, bu günlerde bu kağıt parçasından gelecek olan parayla ne yapacaklarını düşünmektedir.

Zira koleksiyon parçası olarak kabul görülen bu kağıt parçası, dönem ve müzikle yakından uzaktan ilişkisi bulunmayan statüsü coşmuş adamların eline geçmektedir. Bunun haberini yapmak, başlıklara kişiliklerin öznesini ön planda tutarak biraz daha fazla para kazanan diğer haberciler de, belki kırk sene önce bu adamdan neden nefret edildiğini de yazar.

Ama bu açıdan bakmak kimsenin işine gelmez: Kağıt parçası 422,500 dolara satın alınacak.

Bu sözler hepimizin, farklı yer ve zamanlarda, bir şekilde, hepimiz bu parçayı dinledik. The Times They Are-A Changin', haklısın sen de.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder